Skateboard

Skateboard har funnits sedan femtiotalet. Sedan dess har olika moment och tävlingar utvecklats och blivit populära.

Inledningsvis började man tävla i så kallad stripping där man åker slalom, downhill som är hastighetstävlingar ner för branta backar samt freestyle-åkning där det gäller att utföra konster på plan mark. Förutom en bräda bör man också utrusta sig med hjälm och diverse skydd.

Under sjuttiotalet utvecklades freestyleåkningen och stilen var ofta energisk och aggressiv. Det blev början på det som idag kallas street.

Allt eftersom har det kommit särskilda skateboardramper och hela parker där man kan hoppa, åka och utföra olika trick. Som sagt har skateboardåkningens stilar eller grenar varierat och utvecklat sig genom åren, detsamma gäller populariteten för dem.

Flat ground

Flat ground eller freestyle innebär att man gör trick på platt mark. Man åker alltså är över öppna ytor och gör så kallade flat tricks.

Transition

För att göra en så kallad vertikal riding, det vill säga åka på en vertikal vägg, krävs en slags böj som kallas transiton. Den vertikala åkningen föddes från de rundformade poolerna i Kalifornien USA på 70-talet. Därefter byggdes mer lättåkta ramper i masonit och plywood under nästkommande årtionde.

Street

Att köra street är en särskild kreativ stil. Street innefattar allt från att glida på trappräcken, balansera på två hjul och hoppa på kanter i olika kombinationer. Numer är det den vanligaste åkstilen och det finns flera sponsraade åkare som åker just streetskating. Brädan bör ofta ha smalare hjul till skillnad från andra skateboards för att kunna åka lättare efter att man landar från exempelvis en grind.

Downhill

Downhillåkning utförs i branta backar. Downhill är en skateboard-stil som utförs i en backe. Man kör ofta i tävlingar med brädor som har hårdare hjul eftersom det underlättar olika sorters glidningar. Brädorna är också tillverkade med ett flexande span för att öka smidighet och rörlighet.

Freestyle

Skateboardutvecklingen kommer från freestyle som är riktig traditionell skateboarding. Man åker med låg fart, använder sig av många fingerflips, spins och akrobatik.

Big air

Precis som stilens namn avslöjar, handlar det om att utföra trick i luften. Åkarna kör på stora ramper och snurrar samt gör volter. Åket avslutas vanligtvis genom ytterligare ett trick på quarterpipen för att få ner farten och till slut stanna.

Longboard

Är en större och längre variant av en skateboard som ursprungligen egentligen är en surfingbräda man satt hjul på. Brädorna har större och mjukare hjul för att göra åkningen mindre skakig och mer mjuk. Också svängbarheten är annorlunda då en liten bräda svänger mycket mer än en längre.

Precis som i vanlig skateboarding, finns det olika grenar. Det är mest populärt att tävla i olika race då man åker fort ner för en lång backe. En annan kallas att man ”dansar”, vilket innebär att stå på brädan i inte alltför hög fart och går runt på brädan. Freestyle innebär att man gör olika tricks.

Några skateboardtricks

  • ollie – är ett trick som går ut på att få skateboarden att hoppa upp från marken. För att utföra tricket ska bakfoten trycka ner bakdelen av brädan mot underlaget. Det gäller att göra det hastigt samtidigt som man för den främre foten framåt för att räta ut brädan till horisontellt läge igen.
  • grabs – är en grupp av skateboardtrick som går ut på att man med en hand greppar brädan. Detta görs vanligen i en ramp.
  • grinds – Ett trick där man skrapar i och glider mot en hård kant eller ett räcke. Den metallkant som sitter högst upp på en skatebordramp kallas ofta rail vilket också gör att grinds kallas för railtricks.
  • slides – Den här gruppen av trick handlar om att glida och det finns många olika former av slides. Man kan exempelvis glida på partiet framför främre delen av brädan och då kallas det noseslide, på partiet bakom bakre trucken och då heter det tailslide eller på partiet mitt emellan truckarna och då kallar man det för board slide eller lip slide.
  • flips – Det finns flera olika sorters kombinationer av flips, men ett grundtrick är det som kallas för en kickflip, vilket betyder att man snurrar på skateboarden. Rotationsrörelsen skapas av en ”kick” som åkaren utför med framfoten.